top of page
Inspiratiesessie leren zweven als een ar

Leren zweven als een arend

Wat heeft ondernemen met zweefvliegen te maken?

Zweefvliegen leer je door te zweven als een arend. Een arend kan uren zweven door op de juiste manier gebruik te maken van thermiek. Sommige arenden beheersen dit zo goed dat ze slechts enkele malen per uur een vleugelslag maken en de overige tijd alleen zweven. Hoe ouder de arend hoe beter de vliegcompetenties. Zo mist een vaardige arend ook zelden zijn prooi als hij/zij met een snelheid tot 300 km. p/uur van grote hoogte een veldmuisje verschalkt. Is het ook geen eigenschap van ondernemers/managers dat bijvoorbeeld ze snel kunnen switchen van helicopterview naar detailniveau en weer terug?

Wat een arend kan, kunnen wij als mens enigszins benaderen met zweefvliegen. Met slechts een hoogtemeter in de cockpit en een windvaantje (piefje) op de vliegtuigneus, beschikt men over alle instrumenten die een zweefvlieger nodig heeft. Verder moet de vlieger het doen met zijn eigen kennis en vaardigheden. Een goed toegeruste zweefvliegpiloot weet net als de arend waar hij goede thermiek kan vinden. Zijn dashboard is niet meer dan 1 hoogtemeter, 1 snelheidsmeter, 1 variometer. 1 slipmeter, 1 windvaantje en zijn kennis van wolken en opwarming van de aarde door de zon. Net zoals het voor een zweefvlieger onmogelijk is om te vliegen met een Boeing dashboard, is het ook voor de ondernemer/manager zeer lastig om elke indicator in de eigen organisatie en van de omgeving goed te monitoren. Daarom is het van strategisch belang om de juiste prestatie indicatoren (instrumenten van het dashboard) te kiezen. 

 

Om je uitleg, tips en tricks te geven over deze en andere metaforen organiseer ik hiervoor inspiratiesessies `leren zweven als een arend`. Je krijgt handvatten aangereikt om koersvast te ondernemen tijdens constant veranderende omstandigheden. Ik laat je het hulpmiddel de BusinessScorecard ervaren, wat laat zien waar je nu staat en of je op koers zit, waar je naartoe gaat (voorspellend gedrag analyseren/simuleren). 


Ga naar het reactieformulier, vul je gegevens in en ontvang alle benodigde informatie.

Stanley Giccon.jfif
bottom of page